Základní živiny

 

• Jste tím, co jíte
Říká se: "Jste tím, co jíte." V dnešní době by toto rčení mělo být modifikováno, aby lépe odráželo fakt, že nesprávná dieta způsobuje zdravotní obtíže a choroby. Mělo by tedy znít: "Jste tím, co vaše tělo zužitkuje." Je zde však ještě něco, co se k tomuto rčení vztahuje. Předtím, než organismus transportuje výživné látky do buněk, musí dokonale rozložit potravu a vstřebat živiny, které tak mohou být maximálně využity.

• Bílkoviny

Bílkoviny se dělí na rostlinné a živočišné. Po konzumaci jsou zpracovány v zažívacím traktu a rozloženy na aminokyseliny. Ty jsou základními stavebními kameny buněk, slouží k tvorbě enzymů a některých hormonů.

• Doplňovat vitamíny?

Vitamíny jsou nezastupitelnou součástí našeho života: pomáhají bojovat proti chorobám a alergiím, proti nechutenství, depresím i předčasnému stárnutí, jsou důležité pro krásu a duševní pohodu, posilují imunitní systém, odstraňují únavu a stres.

• Proč máme nedostatek vitamínů a minerálů?

Proč naše současná výživa není schopna dodat dostatečné množství základních mikroživin našemu organismu? A proč obsahuje nadbytek chemických látek, které jsou pro lidský organismus škodlivé? Poznejte příčiny a možná řešení tohoto problému!

• Cholesterol

Mimo cholesterol , který si tělo samo vyrábí, jej není potřeba příjmat potravou!!! Nadbytek vede k jeho ukládání v cévách ve formě plátů , které brání normálnímu průtoku krve. Dojde li k ucpání věnčité cévy zásobující srdce, bude následovat infarkt myokardu.

• Jak jíme

Základním úkolem potravy je dodat organismu živiny a mikroživiny, jež jsou pro jeho správnou funkci nezbytné. Při jejich nedostatku mohou vznikat různé poruchy či onemocnění.

• Mléko

Konzumujeme-li mléko a mléčné výrobky často, vede to k zahlenění organismu, vzniku nežádoucích tukových vrstev kolem důležitých měkkých tkání a orgánů. Některé nové výzkumy dokonce zjistily, že některé mléčné složky zabraňují využití vápníku a nepřímo se mohou podílet na odvápnění kostí.

• Mléko II.

Citlivost na laktózu neboli laktózová intolerance je název nemoci, která vzniká v důsledku nepřítomnosti enzymu laktáza. Tento enzym rozkládá laktózu na glukózu a galaktózu. Při jeho nedostatku nebo nepřítomnosti se laktóza nemůže štěpit ani vstřebávat a do spodní části tenkého střeva se dostává nerozložena.

• Fakta o mléce

Americká pediatrická společnost proto doporučuje, aby děti s dědičným sklonem k cukrovce nedostávaly kravské mléko minimálně do jednoho roku věku.

• Sacharidy

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro růst, údržbu a činnost našeho těla. Nacházejí se téměř výhradně v potravinnách rostlinného původu - ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny. Z živočišných produktů jsou sacharidy ve významnějším množství zastoupeny pouze v mléce.

• Tuky I.

Organismus potřebuje tuky k dokonalému průběhu přeměny látek, ale především k dokonalé funkci VŠECH buněk. Z tuků a bílkovin se tvoří tzv. fosfolipidy, účastnící se stavby buněčné membrány. V neposlední řadě slouží tuk jako tepelná a mechanická izolace.

• Tuky II.

Snad každý ví, že vysoká hladina cholesterolu je příčinou srdečních a cévních onemocnění a stojí za mnoha dalšími nemoceni. Málokdo ovšem ví, že cholesterol je pro lidský organismus nezbytný.

• Vitaminy I.

Vitamíny jsou organické látky, jež jsou nezbytné pro život. Jejich nedostatek je příčinou mnoha zdravotních problémů či onemocnění. Jsou nutné pro růst a vitalitu. Chrání organismus pred vážnými poruchami a onemocněními.

• Vitaminy II.

V neposlední řadě je velmi významnou skutečností původ vitamínových přípravků. Ty mohou být syntetické či přírodní. Zatímco první z nich jsou vyráběny v chemických laboratořích podle známých chemických vzorců. Přírodní vitamíny jsou extrahovány z přírodních látek.

• Voda

Voda je vzácná živina, která je pro lidský organismus naprosto nezbytná. Vždyť naše tělo je přibližně ze 70% tvořeno vodou. Ta je nutná především pro odplavování škodlivých látek z těla, které vznikají při metabolických procesech. Voda slouží také jako chladící kapalina a brání přehřátí organismu.

• Význam prevence nemocí

Péče o vlastní zdraví by měla stát na předním místě zájmů každého z nás. Bohužel však na to stále častěji zapomínáme